I oktober reiste fem medlemmer av dommerkomiteen – Andreas, Tania, Per Øyvind, Hanne og Joakim – til London, Leeds og Edinburgh med mål om å utforske et bredt spekter av britiske ølstiler fra sør til nord, og samtidig vurdere om de tilhørende typedefinisjonene bør oppdateres, eller om de enda står seg. Fokus var særlig på lys og mørk ale, samt porter og stout, med utgangspunkt i Norbryggs typedefinisjoner (typene 4, 5 og 8).
Smaksinntrykk
Vi opplevde at ølet jevnt over var mer maltrikt enn forventet. Alkoholprosenten avvek også oftere fra dagens typedefinisjoner, noe som gir grunnlag for justeringer.
Vi besøkte tradisjonelle puber og fikk servert cask ale fra kilden – håndpumpet, ferskt og gjerne ved 12-16 grader (noen føltes enda varmere!). Dette ga oss et bedre og riktigere inntrykk av øltypene enn vi ofte får gjennom kaldere servering hjemme.
Når det gjelder øltypene, så vi at ordinary bitter og best bitter i praksis glir over i hverandre, med små variasjoner i alkoholstyrke og maltsødme. Enkelte hadde en tydelig karamellprofil, mens andre var langt tørrere. Golden ale viste seg å være lettere enn vi hadde ventet, ofte helt ned mot 3 %, men samtidig kunne de ha et markant humlepreg, og svak til fraværende maltkompleksitet. Flere brygg hadde også en merkbar fruktighet som bidro til mer dybde. Blant de mørkere ølene la vi merke til at dry stout hadde tydeligere fruktestere enn forventet, i kombinasjon kompleks maltkarakter.
Vi fant lite skotsk ale og wee heavy, samt old ale og barley wine. Disse vurderes for revisjon på et senere tidspunkt da de er mindre problematiske å få tak i gode eksemplarer av her til lands.
Oppsummering
Reisen viste oss at britiske øltyper er mer nyanserte enn det som kommer frem i dagens typedefinisjoner. Vi vil derfor justere og oppdatere flere stiler, blant annet slå sammen ordinary og best bitter, og tydeliggjøre variasjon i alkoholstyrke og maltkompleksitet. Samtidig reiser opplevelsene våre et åpent spørsmål: Hvordan bør vi egentlig forholde oss til serveringstemperatur i konkurranser og bedømming? Mange øl ble servert varmere enn vi er vant til, og vi vet og har erfart at mye smak og karakter kan forsvinne dersom ølet serveres for kaldt.

